Skip to main content
Oman hiilijalanjäljen hyvittäminen on käytännön teko ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita ihmisen toiminta ja teot aiheuttavat.

Hiilijalanjäljen hyvittäminen on jokaiselle mahdollinen teko ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sinäkin voit sekä pienentää että hyvittää omaa hiilijalanjälkeäsi. Asia saattaa hyvinkin olla sinulle uusi. Mitä tarkoittavat esimerkiksi termit hiilijalanjälki, hiilineutraalius tai hiilinegatiivisuus?
 

 • Hiilijalanjälki (CO2e*) tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita ihmisten toiminnat ja teot aiheuttavat.
   
 • Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että kyseisen toiminnan laskettu hiilijalanjälki on nolla.
   
 • Hiilinegatiivisuus tarkoittaa sitä, että päästöjä on hyvitetty enemmän kuin tuotettu.

 

Hiilijalanjälki voidaan laskea ja hyvittää. Hyvittämisestä voidaan puhua myös kompensoimisena tai korvaamisena. Hiilijalanjäljestä voi hyvittää osan, esimerkiksi asumisesta aiheutuvat päästöt, tai sen voi hyvittää yhden vuoden ajalta kokonaan. Omaa hiilijalanjälkeä voi myös helposti pienentää, vinkkejä löydät blogistamme.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on vuodessa 10 300 kg / CO2e*. Se muodostuu 

 • asuminen 33 %
 • liikenne ja matkailu 22 %
 • ruoka 20 % 
 • muu kulutus 25 %.
   

Suomen valtion tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja EU on Pariisin ilmastosopimuksen myötä sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Muutoksen saavuttamiseen tarvitaan meistä jokaista. Osallistu ilmastotalkoisiin tekemällä oman elämäsi kokoinen ympäristöteko. Kauttamme voit hyvittää hiilijalanjäljestäsi valitsemasi osan tai kokonaisuuden.

Aloittaisitko sinä hyvittämisen asumisesta vai nollaatko saman tien koko hiilijalanjälkesi? Tutustu hiilijalanjäljen hyvittämiseen tarkemmin.
 

*Hiilidioksidiekvivalentti (lyhenne CO2-ekv. tai CO2e) on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta

Suosittelemme aiheesta hiilijalanjäljen hyvitys

Image

Energialähettiläs Michael Monroe istutti Loisteen kanssa puita
Michael Monroe istutti puita

Michael Monroe istutti puita kannustaakseen kaikkia suomalaisia oman elämänsä kokoisiin ilmastotekoihin. Puiden taimien istutus on tehokas tapa hillitä ilmastonmuutosta. Joko sinä olet istuttanut puita?

Image

Puhdas metsä ja auringonpaiste
10 keinoa pienentää hiilijalanjälkeä

Arjessa on yllättävän helppo tehdä valintoja, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä. Voit vaikkaa kierrättää roskat ja matkailla lähialueilla kotimaassa kaukomaiden sijaan. Mitkä ovat sinun ja läheistesi valintoja?

Image

Energialähettiläs Sami Jauhojärvi kotona
Sami Jauhojärven kotona kierrätetään ahkerasti

"Myös lapsemme ovat oppineet lajittelemaan jätteet esimerkin voimalla. Jopa 3-vuotias poikamme kysyy jätteitä roskiin viedessään, että mihin astiaan tämä kuuluu", kertoo innokas kierrättäjä Sami Jauhojärvi.