Skip to main content

Kuva

Petri Rutanen ulko-ovella

Sähkölasku ja lämpötila hallintaan ilmalämpöpumpulla

Mäntsäläläinen Petri Rutanen osti ilmalämpöpumpun omakotitalonsa lattialämmityksen kaveriksi. Nyt kodin lämpötila pysyy aina tasaisena kännykällä ohjaten.

Petri Rutanen, 49, kyllästyi omakotitalonsa liiallisiin lämpötilanvaihteluihin ja hankki ilmalämpöpumpun heinäkuussa 2019.

- Aiemmin meillä oli käytössä pelkästään lattialämmitys. Talomme sisälämpötila seurasi ulkoilman lämmönvaihtelua 12 tunnin viiveellä. Kotona oli usein liian kuuma tai kylmä.

Ilmalämpöpumpun hankkimisen jälkeen 116-neliöinen omakotitalo on asettunut haluttuun lämpötilaan nopeasti. Rutanen ohjaa laitetta mobiilisovelluksella.

- Kun viime kesänä olimme palaamassa reissusta kotiin, käynnistin ilmalämpöpumpun etukäteen sovelluksella. Koti oli viilentynyt mukavaksi noin tunnissa. Laite on tehokas.

Ilmalämpöpumppu tuo säästöä lämmityskuluihin

Ilmalämpöpumppujen suosio on maassamme kovassa kasvussa. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan niitä oli myyty vuoden 2019 loppuun mennessä miltei 800 000. Määrä on kymmenkertaistunut vuoden 2005 tasoon nähden. 

Petri Rutasen ilmalämpöpumpun toimituksesta ja asennuksesta huolehti Loisteen yhteistyökumppani Lämpöpalvelut. Toimitusjohtaja Kalle Lyytikäinen kertoo, että ilmalämpöpumput sopivat kaikkiin asumismuotoihin.

Yleisin syy ilmalämpöpumpun hankintaan on lämmityskuluissa syntyvä säästö. Ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas.

- Se pystyy tuottamaan yhdellä kilowatilla sähköä noin neljä kilowattia lämpöä. Lämpöpumpuilla kodin lämmitys tulee pääsääntöisesti aina halvemmaksi kuin kaukolämmöllä.

Myös Rutasten omakotitalossa sähkönkulutus on pienentynyt ilmalämpöpumpun hankkimisen jälkeen.

- Sähkölaskumme on pienempi kuin viime talvena. Tämä talvihan oli Etelä-Suomessa niin paljon edellistä vuotta leudompi, että on vaikea arvioida, kuinka suuri osa pienentyneestä sähkönkulutuksesta on ilmalämpöpumpun ansiota, Petri Rutanen pohtii.
 

Kuva

Sami Jauhojärvi harkitsee aurinkopaneelien hankintaa

Aurinko tarjoaa enemmän kuin energiaa

Loisteen energialähettiläs Sami "Musti" Jauhojärvi on kiinnostunut tuottamaan itse sähköä aurinkopaneeleilla. Hän on pitkään harkinnut aurinkopaneelejien hankintaa. Joko hän teki kaupat aurinkopaneeleista vai siirtyikö päätös tulevaisuuteen?

Kuva

Petri Rutanen

Ilmalämpöpumpun osto-opas

Mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa? Minkälaisia ominaisuuksia lämpöpumpussa olisi hyvä olla? Lue mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun harkitset ilmalämpöpumpun hankkimista.

Kuva

Perhe sohvalla

Asiakkaana Loisteella

Kelpaisiko sinulle lämmin, valoisa ja elämänmyönteinen energia kilpailukykyisin hinnoin? Tuoreen kyselyn mukaan saimme asiakkailta arvosanan 8,32 ja neljä viidestä kertoo meistä hyvää muillekin.

Kuva

Omakotitaloalue auringonlaskun aikaan

Aurinkosähkön aakkoset

Mikä on invertteri? Entä ylijäämäsähkö? Miten sääolot vaikuttavat paneeleihin - paistaako Suomessa riittävästi aurinko, jotta aurinkopaneelit kannattaa asentaa?