Skip to main content

Kuva

Aurinkopaneeli-harkitsija Heikki Lehtovuori

Omavaraisuus houkuttelee aurinkosähkössä

Vaalalainen Heikki Lehtovuori on harkinnut aurinkopaneelien hankintaa. Hän asuu vaimonsa kanssa omakotitalossa Oulujärven rannalla. 

- Aluksi kiinnostukseni aurinkopaneeleihin nousi ilmastohuolesta, mutta jo piankin harkintaan tulivat mukaan myös henkilökohtaisemmat syyt: haluan lisätä omavaraisuutta  sähkönkäytössämme, Heikki Lehtovuori, 75, kertoo. 

Hän on laskenut, että jos aurinkopaneelien akusto on sopivan kokoinen, heidän taloutensa voisi olla sähkön suhteen omavarainen noin puolet vuodesta. Siitä syntyisi säästöä noin 800 euroa vuodessa.  

- Käytämme sähköä noin 18 000 kilovattituntia vuodessa. Tästä noin 8 000 kilovattituntia voisi korvata aurinkosähköllä, jos autotallirakennuksen katolla olisi 24 paneelia. 

Aurinkopaneeleista on hyötyä myös seuraavalle sukupolvelle 

Lehtovuori suhtautuu aurinkopaneelien hankkimiseen intohimoisesti harkiten. Hän on tutustunut tarkasti eri vaihtoehtoihin, niiden hintoihin ja yksityiskohtiin. 

Haluan hankkia aurinkopaneelit sellaiseen hintaan, että sijoitus on kannattava. Silloin se voisi olla investointi, josta on hyötyä myös seuraavalle sukupolvelle.

- Tässä iässä pitää pohtia myös, kauanko voimme ylläpitää omakotitaloa. Vielä olen hyvässä kunnossa, ja haluamme asua tässä niin pitkään kuin vain pystymme.

Heikki Lehtovuoren aurinkosähköhanke on yksi ensimmäisistä tämän suuruusluokan suunnitelmista Vaalassa, mutta hän ei halua lähteä opastamaan muita, mutta kokemus on opettanut  punnitsemaan asioita huolellisesti. 

- Olen törmännyt sellaisiinkin aurinkosähkökauppiaisiin, joiden tarjoama hinta muuttuu heti kalliimmaksi, jos asiakas ei tee päätöstä päivässä. Sopimusasioissa ei kannata koskaan laittaa nimeä alle liian kovalla kiireellä.

200 lintulajia omalla kotipihalla  

Luonto on lähellä Heikki Lehtovuoren sydäntä muutenkin kuin energia-asioissa. Hän on jo pitkään ollut eläkkeellä terveyskeskuslääkärin työstään ja harrastaa intohimoisesti lintujen bongausta ja valokuvausta. 

- Keksimme vaimoni kanssa tämän yhteisen lintuharrastuksen eläkkeellä. Asumme Painuanlahden rannalla, joka on merkittävä suojeltu lintuvesi, osa valtakunnallista Natura-verkostoa. Kotipihalla olemme nähneet jo miltei 200 lajia, vaikka aluksi tunsimme vain pari. Olemme matkustaneet lintuja seuraamaan myös muualle, kuten Gambiaan, Keniaan, Etelä-Afrikkaan ja Egyptiin. Afrikassa olemme nähneet yli 500 lajia. Valokuvat auttavat tunnistamisessa: otan ensin kuvan ja selvitän sen avulla, mistä lajista on kyse, Lehtovuori kertoo. 

 

Kiinnostuitko?
Loisteelta aurinkopaneelit
Avaimet käteen -toimituksena 

Kuva

Omakotitaloalue auringonlaskun aikaan

Kuva

Petri Rutanen ulko-ovella

Sähkölasku ja lämpötila hallintaan ilmalämpöpumpulla

Mäntsäläläinen Petri Rutanen osti ilmalämpöpumpun omakotitalonsa lattialämmityksen kaveriksi. Nyt kodin lämpötila pysyy aina tasaisena kännykällä ohjaten.

Kuva

Petri Rutanen

Ilmalämpöpumpun osto-opas

Mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa? Minkälaisia ominaisuuksia lämpöpumpussa olisi hyvä olla? Lue mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun harkitset ilmalämpöpumpun hankkimista.

Kuva

Perhe sohvalla

Asiakkaana Loisteella

Kelpaisiko sinulle lämmin, valoisa ja elämänmyönteinen energia kilpailukykyisin hinnoin? Tuoreen kyselyn mukaan saimme asiakkailta arvosanan 8,32 ja neljä viidestä kertoo meistä hyvää muillekin.

Kuva

Omakotitaloalue auringonlaskun aikaan

Aurinkosähkön aakkoset

Mikä on invertteri? Entä ylijäämäsähkö? Miten sääolot vaikuttavat paneeleihin - paistaako Suomessa riittävästi aurinko, jotta aurinkopaneelit kannattaa asentaa?