Skip to main content
Vanhempi nainen venyttelee aamuauringossa kotinsa ikkunan luona

Aurinkoenergiassa on järkeä Suomessakin

Aurinkopaneelit eivät tuota sähköä täällä pohjoisessa, arvelee moni. Ehei, aurinko säteilee Suomen eteläosissa yhtä paljon kuin esimerkiksi Saksassa – ja Pohjois-Suomessakin aika hyvin. Paneelit ovat mainio ratkaisu oman sähkölaskun pienentämiseen.

 - Meillä on pitkän valoisan kesäajan lisäksi viileä ilmasto, joka on aurinkopaneelien toiminnan kannalta erinomainen asia: paneelit tuottavat silloin paremmin. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa parhaat tuotantotunnit ovat kevättalvella, koska lumi heijastaa auringonvaloa ja voi lisätä hetkellistä tehoa jopa 20 prosenttia, kertoo Loisteen asiakkuus- ja palvelupäällikkö, insinööri Veera Malinen

Aurinkopaneelien hankintaa on hyvä harkita huolellisesti. Aina voi pyytää myös ammattilaisen paikalle arvioimaan, onko paneeleille suunniteltu paikka hyvä ja miten ne kannattaisi asentaa. 

Tutustu: Loisteen Avaimet käteen -aurinkopaneelipaketit

Ylimääräisen sähkön voi myydä

Taloudellisesti kannattavinta on mitoittaa paneelien määrä sellaiseksi, että niiden tuottaman sähkön voi ottaa itse suoraan omaan käyttöön. Jos aurinko paistaa alkukeväästä pitkälle syksyyn, saattaa aurinkopaneeleista olla suurikin hyöty sähkölaskun pienentämisessä.

 - Suurin säästö syntyy, kun tuottamaansa energiaa pystyy käyttämään mahdollisimman paljon itse. Aurinkopaneelien tuottama ylimääräinen sähkö myydään valtakunnan verkkoon, Veera Malinen kertoo.

Aurinkopaneelien hankinta on tuottava investointi omaan kiinteistöön ja nostaa sen arvoa. Paneeli on teknisesti yksinkertainen ratkaisu ja kestää hyvin Suomenkin säässä. Aurinkopaneelit kaipaavat pitkän toimintaikänsä aikana vain vähän huoltoa.

Lakimuutos odotettavissa

Aurinkopaneeleja hankitaan Suomessa yhä enemmän. Eniten niitä asennetaan omakotitaloihin, mökeille sekä erityisesti maatiloille, joilla tarvitaan kesäisin jäähdytysjärjestelmää esimerkiksi sikaloissa tai kanaloissa. 

Nykyisen lain mukaan rivi- ja kerrostaloissa aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää rakennuksen yleisessä kulutuksessa, ei vielä yksittäisissä asunnoissa. Lainsäädäntöön on odotettavissa muutos, joka mahdollistaisi aurinkosähkön hyödyntämisen myös asunnoissa.

Lue miten aurinkopaneelit muuttivat Jorman sähkölaskun saataviksi.
 

Image

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumpun osto-opas

Kun harkitset ilma-vesilämpöpumpun hankintaa, on tärkeää ottaa huomioon lämpöpumpun asentamiseen liittyvät vaatimukset. Näitä ovat esimerkiksi laitteen sijoituspaikka sekä pääsulakkeen koko. Lue mitä muuta kannattaa huomioida!

Image

Sami Jauhojärvi harkitsee aurinkopaneelien hankintaa

Aurinko tarjoaa enemmän kuin energiaa

Loisteen energialähettiläs Sami "Musti" Jauhojärvi on kiinnostunut tuottamaan itse sähköä aurinkopaneeleilla. Hän on pitkään harkinnut aurinkopaneelejien hankintaa. Joko hän teki kaupat aurinkopaneeleista vai siirtyikö päätös tulevaisuuteen?

Image

Miten EU:n päästökauppa toimii?

Mitä on päästökauppa?

Teollisuus- ja energiantuotantolaitosten sekä Euroopan sisäisen lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöt halutaan pitää koko EU:n päästökauppasektorille asetetun päästökaton rajoissa. Siksi on perustettu päästökauppa. Mitä päästökaupassa tapahtuu?

Image

Petri Rutanen ulko-ovella

Sähkölasku ja lämpötila hallintaan ilmalämpöpumpulla

Mäntsäläläinen Petri Rutanen osti ilmalämpöpumpun omakotitalonsa lattialämmityksen kaveriksi. Nyt kodin lämpötila pysyy aina tasaisena kännykällä ohjaten.